Wat houdt het loodgietersvak precies in?

Je bent meestal niet blij wanneer je een loodgieter moet bellen. Je hebt zijn hulp nodig, omdat je vloer blank staat ten gevolge van een lekkage. Of misschien zit je toilet zo verstopt, dat je het zelf niet op kunt lossen. Op zulke momenten is de loodgieter een redder in nood, maar hij doet en kan veel meer dan enkel lekkages en verstoppingen verhelpen. Waar kun je deze vakman nog meer voor inschakelen? Hier lees je alles over de werkzaamheden en vakkennis van de loodgieter!

 

De loodgieter in het kort

De naam loodgieter is een achterhaalde term. Het verwijst naar het lood dat gebruikt werd voor onder andere waterleidingen. Tegenwoordig worden de leidingen van andere materialen gemaakt. Bovendien doet een loodgieter veel meer dan enkel waterleidingen aanleggen. Hij houdt zich naast aanvoer en afvoer van water ook bezig met plaatsing, onderhoud en reparatie van gasleidingen, verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen. De loodgieter is een echt manusje-van-alles. Een betere benaming voor deze vakman is dan ook installatiemonteur.

 

De loodgieter en de verwarming

Hoe kan een loodgieter je van dienst zijn waar het aankomt op verwarming? Schakel deze vakman in voor het onderhoud van je cv-ketel. Cv-ketels dienen regelmatig onderhouden te worden - normaliter iedere twee á drie jaar. Dit is onder andere afhankelijk van hetgeen je verzekering voorschrijft en de garantievoorwaarden van de fabrikant. Onderhoud is belangrijk, want een cv-ketel die niet goed functioneert, levert mogelijk gevaarlijke situaties op. Bovendien voorkom je met onderhoud storingen en je verhoogt de levensduur van het apparaat. Ook verbeter je op deze manier het rendement van je ketel, zodat je op kosten voor nutsvoorzieningen bespaart.

 

Een loodgieter doet meer dan enkel cv-ketels installeren, onderhouden en repareren. Bel deze vakman op wanneer er een nieuw verwarmingssysteem geplaatst moet worden, bijvoorbeeld een vloerverwarming, of wanneer deze systemen onderhoud nodig hebben. Wil je je cv-ketel vervangen voor een duurzame warmtepomp? Ook dan is de loodgieter de vakman die je zoekt!

 

De loodgieter en de badkamer

Wanneer je je badkamer wilt verbouwen, hoef je niet voor ieder klusje een andere aannemer te vragen. Veel loodgieters zijn van zoveel markten thuis dat ze (bijna) alles voor je regelen. Betrek ze bij jouw plannen en ontwerpen. Zij vertellen je waar eventueel leidingen verlegd moeten worden om jouw droombadkamer te verwezenlijken. Niet alleen plaatsen ze nieuwe leidingen, maar ze installeren ook het sanitair. Koop je een nieuwe douchekop en douchecabine? Komt er een bubbelbad in jouw gerenoveerde badkamer? Wil je een modern toilet laten plaatsen dat automatisch doorspoelt? De loodgieter helpt je verder!

 

Een goed ventilatiesysteem in de badkamer is belangrijk. Vochtige lucht moet afgezogen worden, zodat de ruimte zo snel mogelijk kan drogen. Veel loodgieters zijn kundig in het plaatsen en onderhouden van deze systemen.

 

Heb je een verstopping in de badkamer of elders en is het niet gelukt deze zelf te verhelpen? De loodgieter schiet je te hulp! Met zijn professionele gereedschap en kennis is er geen verstopping die hij niet kan verhelpen. Aangezien je het liefst zo snel mogelijk van een verstopping af bent, zijn loodgieters vaak op spoedbasis op te roepen.

 

Lekkages verhelpen

Als je een lekkage ontdekt in huis, is het belangrijk de hoofdafvoerkraan af te sluiten. Doordat loodgieters vaak op spoedbasis op te roepen zijn, hoef je niet lang op hulp te wachten. De loodgieter spoort het lek op als je deze zelf niet hebt weten te lokaliseren. Vervolgens verhelpt hij het probleem en zal hij je advies geven met betrekking tot renovatie of onderhoud van de leidingen wanneer nodig.

 

Er is maar weinig dat een loodgieter niet kan

Een loodgieter is in te schakelen voor renovaties, onderhoud en reparaties aan de verwarming en in de badkamer, maar tevens in de keuken en op het dak is hij wegwijs. Deze vakman is van zoveel markten thuis, dat ieder huishouden weleens beroep op hem doet. Het is dan ook handig een nummer van een loodgieter in je telefoon te bewaren. In geval van een lekkage of verstopping weet je hem snel te bereiken.

 

0
Feed