Waarom is regelmatig ketelonderhoud zo belangrijk?

Het geregeld laten controleren van je cv-ketel is belangrijker dan veel huiseigenaren (en huurders) zich realiseren. Zonder degelijk periodiek onderhoud van je cv-ketel loop je niet alleen onnodige veiligheidsrisico's, maar werkt je cv-ketel ook minder efficiënt dan mogelijk is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de voordelen van cv-onderhoud door een professionele cv-monteur. Je zult je verbazen over de vele pluspunten die goed onderhoud door een professional te bieden heeft!

 

Een goed onderhouden ketel zorgt voor een aangenaam binnenklimaat


De cv-ketel kan beschouwd worden als het kloppende hart van elke woning en ieder pand. Het centrale verwarmingssysteem zorgt, zeker in het frisse najaar en de koude wintermaanden, voor de juiste temperatuur en dus voor optimaal comfort. Valt je cv-ketel uit, dan is het comfort in huis binnen no time helemaal verdwenen: de douche werkt niet meer en geeft alleen koud water, terwijl het ook in huis of in je bedrijf snel onaangenaam wordt. Kies je ervoor om minimaal één keer per jaar je cv-ketel te laten nakijken door een goede cv-monteur, dan voorkom je dit soort ellende. 

 

Cv-ketels die periodiek gecontroleerd worden besparen je veel geld


Een cv-ketel die in de loop der jaren goed onderhouden wordt, heeft een veel langere levensduur dan een ketel die niet regelmatig door een installateur wordt gecheckt. Goed onderhoud van je cv-installatie zorgt er dan ook voor dat je cv-ketel langer meegaat. En dat betekent dat je ketel minder in storing valt en een langere levensduur heeft. Financieel levert dit je in de loop van de jaren al snel enkele honderden euro's op.


Naast de langere levensduur bij goed onderhoud, bespaar je ook op de kosten doordat een goed onderhouden cv-ketel veel efficiënter is in het energieverbruik. Correct afgesteld ketels verbruiken tot wel 15 procent minder energie dan ketels die niet in goede staat zijn.

 

Energiebewuster betekent iets doen voor het milieu en klimaat


Cv-ketels die optimaal werken verbruiken dus minder energie. Dat is prettig voor je eigen portemonnee, maar heeft ook voordelen voor het milieu en klimaat. Wanneer een ketel regelmatig gecontroleerd en bijgesteld wordt, kan het CO2- verbruik van het apparaat aanzienlijk gereduceerd worden. Daar vaart het milieu natuurlijk ook wel bij. En daar kun je als eigenaar van de cv-ketel alleen maar extra blij van worden! Want met z'n allen zijn we bezig om iets aan de klimaatverandering te doen. Elk steentje dat je daar als particulier of bedrijfseigenaar aan kunt bijdragen, is natuurlijk mooi meegenomen.

 

Een cv-ketels die professioneel periodiek onderhouden wordt is veiliger


In Nederland gebeuren er nog steeds ieder jaar ongelukken met cv-installaties, die vaak het gevolg zijn van onvoldoende onderhoud door een professionele cv-monteur. Iedereen kent wel de verhalen over koolstofmonoxidevergiftiging. Met name bij wat oudere ketels, is koolstofmonoxidevergiftiging een risico dat op de loer ligt als het onderhoud van de ketel niet of onvoldoende serieus genomen wordt. Een professionele monteur controleert jouw ketel op mogelijke defecten en zorgt ervoor dat deze tijdig en goed hersteld worden. De kans op een lekkende cv-ketel of gevaarlijke situaties wordt zo geminimaliseerd. Belangrijk is hierbij wel dat je de inspectie van je cv-installatie laat uitvoeren door een erkende installateur. 

 

Een onderhoudscontract afsluiten is gemakkelijk én voordelig


De slimste manier om het onderhoud van je cv-ketel goed te regelen, is door een onderhoudscontract af te sluiten bij een installatiebedrijf of technisch onderhoudsbedrijf. Maak goede afspraken over hoe vaak je cv-ketel wordt gecontroleerd. Meestal is eenmaal per jaar de norm, maar je kunt ook kiezen voor meer controles of je ketel eens in de twee jaar laten nakijken. Lekker gemakkelijk dus en je hebt zelf geen omkijken meer naar het onderhoud!

0
Feed