Waar moet je op letten bij een badkamerrenovatie?

Droom je van een gloednieuwe badkamer, met een comfortabele douche, genoeg bergruimte voor al je verzorgingsproducten en een mooie uitstraling? Dan is een badkamerrenovatie een goede keuze. Net als bij andere renovaties is het belangrijk om grondig te werk te gaan, dus denk niet alleen aan de kleuren en materialen die je wilt gebruiken, maar let ook op de functie van de badkamer. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten tijdens een badkamerrenovatie om het meeste uit deze verbouwing te halen.

 

Detecteer eerst eventuele problemen

Voordat je begint met je badkamerrenovatie, is het belangrijk om te weten wat er nu mis is met je badkamer. Misschien vind je de badkamermeubels verouderd en de douche wat te klein, maar let ook op bouwkundige problemen, zoals lekkages en waterschade. Laat dan een expert langskomen voor een lekdetectie om de kern van het probleem te ontdekken en op te lossen. Zo weet je zeker dat de basis van je badkamer goed is, waardoor je zorgeloos van je nieuwe douche of bad geniet.

 

Denk aan de indeling van de ruimte

Een badkamer- of toiletrenovatie is natuurlijk het moment om de indeling van de ruimte te veranderen. Bedenk eerst wat je allemaal in de ruimte wilt hebben: een dubbele wasbak, een douche, een bad, een toilet en misschien ook nog wat inbouwkasten voor extra opbergruimte? Wanneer je weet wat niet aan jouw badkamer mag ontbreken, is het tijd om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Zorg voor genoeg ruimte tussen de douche en het badkamermeubel om waterschade te voorkomen en denk aan genoeg beweegruimte.

 

Vernieuw het leidingwerk

Heb je een oudere badkamer, dan is de kans groot dat het leidingwerk verouderd is. Dat maakt de kans op lekkages niet alleen groter, maar kan ook betekenen dat de leidingen nog van lood zijn gemaakt. Laat de leidingen vervangen, zodat je zeker weet dat je badkamer klaar is voor de toekomst. Grijp deze kans meteen aan om de leidingen te verleggen, zodat je de indeling van je badkamer helemaal aanpast aan jouw voorkeuren.

 

Zorg voor genoeg ventilatie

Badkamers zijn vochtige ruimtes, waardoor de kans op schimmel groot is. Je houdt je tegelwerk netjes door de badkamer regelmatig te ventileren, het liefste tijdens en na iedere douchebeurt. Zorg daarom voor voldoende ventilatieroosters in de badkamer of plaats een afzuiginstallatie die automatisch aanslaat wanneer de ruimte vochtig is. Vergeet ook niet om, zo mogelijk, een raam in de badkamer te plaatsen, het liefste op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt.

 

Denk na over de verwarming

Het is natuurlijk heerlijk om onder een grote regendouche te stappen, maar vergeet niet dat deze douches veel water verbruiken. Om te voorkomen dat je uiteindelijk onder een koude douche staat, is het belangrijk dat je ketel genoeg warm water kan produceren. Geef je je badkamer dus een grote renovatie, inclusief een luxe regendouche? Laat dan controleren of je ketel genoeg capaciteit heeft en plaats eventueel een groter model.

 

Plaats een waterontharder

Op veel plekken in Nederland vind je een hoge concentratie kalk in het water. Dat kan helemaal geen kwaad, maar het is minder goed nieuws voor je gloednieuwe badkamer. Kalk zorgt namelijk voor aanslag op je douchewand, kranen en wastafels. Je voorkomt dit door je badkamer na ieder gebruik goed te drogen, maar je bespaart veel tijd door een waterontharder te plaatsen die het kalk uit het water filtert.

 

Vergeet de bergruimte niet

Je hebt nooit te veel bergruimte, vooral niet in de badkamer. Je hebt niet alleen ruimte nodig om je handdoeken te bewaren, ook al je verzorgingsproducten, make-up en stylingtools hebben een vaste plek nodig. Kies daarom voor badkamermeubels met ingebouwde bergruimte en houd wat ruimte over voor planken aan de muur. Zo heb je meteen een plek om je badkamer aan te kleden met een leuke plant, fotolijstjes of je favoriete parfumfles.

0
Feed