Rioolverstopt

Riolering verstopt? Zo los je het op

Stank in huis en een afvoer die maar niet doorloopt... Een rioolverstopping is ontzettend vervelend en lijkt altijd onverwachts te komen op een moment dat het echt even niet uitkomt. Gelukkig kun je een verstopt riool vrij makkelijk herkennen en, mits je er op tijd bij bent, verhelpen. Hier lees je hoe je een rioolverstopping kunt herkennen, hoe je zelf het riool kunt ontstoppen, wanneer de gemeente hier verantwoordelijk voor is, en hoe je in de toekomst verstopte riolering kunt voorkomen.

Een verstopt riool herkennen

Een verstopt riool is vaak gemakkelijk te herkennen, maar je kunt grotere problemen en hogere kosten voorkomen als je er op tijd bij bent – dus voordat je riolering helemaal verstopt is. Een beginnende verstopping kun je vaak zien, horen en ruiken:

● Het water loopt niet meer goed weg
● Er komen borrelende geluiden uit de afvoer of het toilet
● Je hebt last van rioolstank in huis

Merk je dit? Dan is het belangrijk om snel je riool te (laten) ontstoppen!

De riolering ontstoppen

Als niet alle afvoeren in huis verstopt zijn, ligt de oorzaak voor de verstopping waarschijnlijk binnen je woning. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor een oplossing en de bijbehorende kosten. Je kunt zelf je riool proberen te ontstoppen met behulp van een rubberen ontstopper of een combinatie van soda en heet water. Gebruik alleen een ontstoppingsveer als je hier ervaring mee hebt; anders kun je de leidingen beschadigen en ben je nog verder van huis. Wij raden het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen af, omdat deze erg schadelijk kunnen zijn.

Lukt het je zelf niet om het riool te ontstoppen en woon je in de omgeving van Haarlem? Schakel dan de professionals van Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem in. Onze spoedservice is 24/7 bereikbaar en verhelpt zo snel mogelijk je verstoppingsproblemen, ook 's avonds en in het weekend. Let op: heb je wel een chemische ontstopper gebruikt? Vertel je loodgieter welk middel je hebt gebruikt, zodat hij of zij zich hier niet aan verwond.

Heb je op meerdere plekken in huis te maken met een verstopt riool? Dan kan het probleem ook in de standleiding of het gemeentelijk riool liggen. Als dit laatste het geval is, hebben je buren waarschijnlijk ook last van rioolverstoppingen. De gemeente is verantwoordelijk voor verstoppingen in het gemeentelijk riool. Je hoeft dus niet zelf een professionele ontstopper te regelen, maar kunt beter even contact opnemen met je gemeente zodat je zelf niet onnodig gelf uitgeeft.

Zo voorkom je een rioolverstopping

Het liefste wil je het ongemak van een verstopt riool natuurlijk helemaal voorkomen. Volg daarvoor deze tips:

● Spoel geen afval door het toilet, inclusief keukenpapier, natte doekjes, maandverband, tampons, luiers, etensresten, verfresten en vet.
● Houd afvoerputjes goed schoon door regelmatig haren en zeepresten te verwijderen.
● Draai regelmatig je wasmachine en afwasmachine op een heet programma om zeep- en vetresten weg te spoelen.
● Voorkom verstoppingen in je dakgoten en regenpijpen door de dakgoten schoon te houden, bladeren te verwijderen en gebruik te maken van een korf, bladrooster of bladvanger.

Heb je toch een verstopt riool in Haarlem of omgeving en wil je dit met spoed laten ontstoppen? Neem direct contact op met Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem.

 

0
Feed