-ketel kiezen: hr-ketel of vr-ketel?

Nieuwe cv-ketel kiezen: hr-ketel of vr-ketel?

Moderne cv-ketels zijn een stuk efficiënter dan deze in het verleden waren. Een nieuwe cv-installatie kan er dus voor zorgen dat u veel energie bespaart. Dit ziet u terug op uw energierekening en is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. Maar een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering, dus is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem legt u graag uit wat de verschillen zijn tussen de populairste moderne cv-ketels: de hr-ketel of de vr-ketel.

De hr-ketel

Een hoogrendementsketel heeft, zoals de naam al aangeeft, een zeer hoog rendement ten opzichte van traditionele cv-ketels. Bij het bepalen van het rendement wordt gekeken naar de hoeveelheid energie die wordt omgezet in nuttige warmte – dit is de warmte die daadwerkelijk wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Bij een hr-ketel is het rendement maar liefst 111%.

Dit komt door de werking van een hr-ketel: een warmtewisselaar verwarmt het verbruikte (en dus koude) water met rookgassen. De hierbij vrijkomende waterdamp condenseert, waarbij veel warmte vrijkomt. Deze warmte wordt vervolgens weer gebruikt om uw huis te verwarmen. Het rendement van de ketel is hierdoor 11% hoger dan de 100% verbrandingsenergie van het aardgas.


De vr-ketel

Een andere optie is de verbeterdrendementsketel. Het rendement van de vr-ketel is ongeveer 89%. Dit is dus 22% lager dan dat van een hr-ketel, maar een stuk hoger dan dat van een oudere cv-ketel. Dit hogere rendement wordt behaald doordat de vr-ketel langer actief blijft op de laagstand. Hierdoor is de temperatuur in de kamers van de ketel stabieler en hoeft er minder energie verbruikt te worden om dit water weer op te warmen.

Zo maakt u de beste keuze

Hoewel het duidelijk is dat een hr-ketel de zuinigste oplossing is, betekent dat niet meteen dat dit ook altijd de beste keuze is. Zo heeft een hr-ketel altijd een condensafvoer nodig, waar rekening mee moet worden gehouden bij de plaatsing van de ketel. Een hr-ketel heeft bovendien een hogere aanschafprijs, waarbij de kosten van de installatie en het aanleggen van de condensafvoer niet zijn inbegrepen. Als u een groot gezin heeft en een goed geïsoleerd huis, kunt u bovendien kiezen voor een HRe-ketel. Deze is zeer duur in de aanschaf, maar deze combiketel kan u uiteindelijk veel geld besparen op de stookkosten.

Wilt u meer weten over nieuwe cv-ketels, zoals de hr-ketel en de vr-ketel? Laat u adviseren door Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem.

0
Feed