Laat de hulptroepen aanrukken: de wc zit verstopt!

De wc zit verstopt! Een van de meest vervelende ongemakken waar je thuis tegenaan kunt lopen. Zeker als je het toilet deelt met meerdere huisgenoten. Dit probleem vraagt dan ook om een snelle oplossing. Maar hoe pak je dit aan? Ga je eerst kijken of je het euvel zelf kunt verhelpen of schuif je dit klusje liever door en schakel je professionele hulp in? En wat kun je beter wel of niet doen als je zelf aan de slag gaat? Ben je er nog niet uit, lees dan eerst even wat meer over de oorzaken van een verstopt toilet en de mogelijke oplossingen voor deze onaangename kwestie.

 

 

Wat zijn de oorzaken van een verstopte wc?

 

Een veel voorkomende reden van een verstopte wc is overmatig gebruik van toiletpapier. Het wc-papier gaat samenklonteren in de afvoer en er ontstaan proppen waar geen water meer langs kan. Ook met het gebruik van vochtige doekjes kun je beter voorzichtig zijn. Daarnaast wil het nog wel eens gebeuren dat een toiletblokje vast komt te zitten in de afvoer, omdat het per ongeluk doorgespoeld is.

 

En heb je kinderen, dan weet je als geen ander dat het toilet een leuke plek voor je kind is om speelgoed of andere spulletjes in te gooien. Verder gebeurt het regelmatig dat mensen hun bakvet in het toilet gooien. Als dit vet gaat stollen, kan het blijven kleven in de afvoer en zo een verstopping veroorzaken. Zo zie je dus dat er meer dan genoeg oorzaken zijn die voor problemen in je wc kunnen zorgen.

 

Wat doe je als het toilet verstopt zit?

 

Wij Nederlanders zijn een volkje dat graag alles zelf doet. De gemiddelde Nederlander zal dan ook eerst zelf op onderzoek uitgaan om een snelle oplossing voor deze lastige kwestie te vinden. Bij kleine verstoppingen is dit zeker een optie. Het eerste wat je kunt doen, is kijken of je de blokkade met de hand kunt verwijderen. Doe dan wel eerst even rubberen handschoenen aan.

 

Een ander reddingsmiddel is heet water. Gooi dit van hoge afstand in de toiletpot. Door de hitte en de zwaartekracht wordt de blokkade met meer kracht door de riolering geduwd. Ook een plopper kan je goed van dienst zijn. Duw de plopper wel ver genoeg naar beneden, zodat er een vacuüm ontstaat. Vervolgens trek je de plopper met zoveel mogelijk kracht naar je toe. Door dit een aantal keren te herhalen, verhelp je de meeste kleine verstoppingen.

 

Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

 

Is het nog steeds niet gelukt om van de verstopping af te raken? Spuit dan wat afwasmiddel in de afvoer van je wc. Daarna een emmer heet water erachteraan en een tijdje laten intrekken. Ook een kopje baksoda en een kopje huishoudazijn in de wc-pot gooien, wil nog wel eens de juiste aanpak zijn. Even laten borrelen en er vervolgens kokend water overheen gooien. Verder kan een ontstoppingsveer uitkomst bieden. Je brengt deze veer met een draaiende beweging in de afvoer. De kleine haakjes aan het einde van de veer breken de verstopping of halen hem omhoog.

 

Wat kun je beter niet doen?

 

De wc tegen beter weten in nog een of meerdere keren doorspoelen in de hoop dat de verstopping op magische wijze verdwijnt, is niet zo effectief. Hiermee loop je namelijk het risico dat je toilet overloopt, met alle onaangename gevolgen van dien. Wees eveneens voorzichtig met chemische ontstoppers. Deze zijn soms zo agressief dat ze mogelijk onderdelen van het afvoersysteem aantasten. Daarnaast zijn deze middelen in de meeste gevallen slecht voor het milieu.

 

Professionele hulp inschakelen?

 

Je kunt je natuurlijk afvragen of je dit klusje niet liever meteen uitbesteedt. We hebben in Nederland een brede keuze aan vakkundige loodgieters die altijd de juiste middelen bij de hand hebben en je wc binnen een mum van tijd ontstoppen. Zo hoef je zelf je handen niet vies te maken en ben je snel verlost van dit vervelende probleem.

 

Hoe vermijd je een verstopping in de toekomst?

 

Voorkomen is beter dan genezen! Wees er daarom altijd alert op dat er enkel en alleen wc-papier door je afvoer gaat. Zet een prullenbakje bij het toilet, zodat iedereen vochtige doekjes of tampons in de afvalemmer kan gooien. Let er ook op dat je niet te veel toiletpapier gebruikt. Tot slot laten steeds meer mensen hun afvoer een keer per jaar onder hoge druk doorspuiten door een erkend vakman. Hierdoor blijft er geen afval achter in de afvoer en krijg je geen last van hardnekkige verstoppingen.

0
Feed