Hoe voorkom je verstoppingen?

Niemand zit te wachten op verstoppingen in huis. Of het nu om een verstopte afvoer, een verstopt toilet, een verstopte keukengootsteen of een verstopte douche gaat: verstoppingen zijn in alle gevallen lastig en je wilt ze het liefst zo snel en efficiënt mogelijk verhelpen. In dit artikel bespreken we daarom hoe verstoppingen precies ontstaan, wat je moet doen als je een verstopping hebt én hoe je verstoppingen het beste kunt voorkomen.

 

Hoe ontstaan verstoppingen?

Verstoppingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Concreet betekent een verstopping dat de afvoer geblokkeerd wordt, waardoor het water niet meer vrij door kan stromen. In het geval van een riool kan de afvoer bijvoorbeeld geblokkeerd worden door het doorspoelen van maandverband, tampons of babydoekjes.

 

Deze materialen hopen zich op in de buizen, waardoor het water er niet meer langs kan en er een verstopping ontstaat. Ook zoiets simpels als een te grote prop toiletpapier kan een verstopping in het toilet veroorzaken. Daarnaast kunnen olie en vet voor lastige verstoppingen zorgen.

 

In de douche is haar vaak de boosdoener. Tijdens het wassen verlies je haren die als een kluwen in de afvoer terecht kunnen komen. Ook kunnen zeepresten en lichaamsvuil zich in de afvoer opstapelen en zo een verstopping veroorzaken.

 

Een verstopte keukengootsteen wordt over het algemeen veroorzaakt door een opeenstapeling van restafval. Etensresten kunnen zich langzaam gaan ophopen op de bodem van de afvoer. Na verloop van tijd kan hierdoor een verstopping ontstaan.

 

Als je een verstopping hebt, is het goed om te bepalen wat de verstopping precies heeft veroorzaakt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je een soortelijke situatie in de toekomst voorkomt.

 

Wat doe je als je een verstopping hebt?

Wat moet je doen als je eenmaal geconstateerd hebt dat je een verstopping hebt? Verstoppingen zijn erg lastig. Je kunt je douche, toilet of keukengootsteen niet meer gebruiken. Ook kunnen verstoppingen een nare geur in huis verspreiden.

 

Als eerste kun je kijken of je de verstopping zelfstandig kunt verhelpen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een rubberen ontstopper. Doordat een rubberen ontstopper een vacuüm in de afvoer creëert, kun je hiermee in sommige gevallen het opgehoopte vuil lostrekken. Hierna kan het vuil wegspoelen en is de afvoer of leiding weer vrij.

 

Een ontstopper werkt echter niet altijd: als er een grote ophoping van vuil aanwezig is, of als er veel vet of olie in de afvoerpijpen zit, kan het zo zijn dat de ontstopper niets uithaalt. In dat geval kun je ook met een mix van azijn, soda en water aan de slag gaan.

 

Zelf ontstoppen kan echter een tijdrovende en complexe klus zijn. En in sommige gevallen is de verstopping zo heftig, dat deze methodes weinig uithalen. Ook kan het zo zijn dat deze methodes alleen tijdelijk blijken te werken: het vuil komt even los maar hoopt zich al snel weer op, waardoor je met een nieuwe verstopping te maken krijgt. Door zelf te blijven ontstoppen los je het probleem dan niet permanent op, maar loop je wél het risico dat je onbedoeld je rioleringssysteem beschadigt.

 

Daarom is het vaak verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. In Nederland zijn ontstoppingsdiensten 24 uur per dag goed bereikbaar en leveren ze een vakkundige service. Zo weet je zeker dat je verstopping snel en efficiënt wordt verholpen.

 

Hoe voorkom je verstoppingen?

Zoals al genoemd werd, ontstaan verstoppingen door blokkades in het afvoersysteem. Om verstoppingen te voorkomen is het dus belangrijk om geen grote objecten weg te spoelen en de afvoersystemen alleen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Zorg dus bijvoorbeeld dat de er geen maandverband in het toilet terecht komt en dat er zo weinig mogelijk etensresten in de keukengootsteen terecht komen.

 

Daarnaast is het verstandig om het toilet, de douche en de keukengootsteen goed schoon te houden. Reinig regelmatig de sifon onder de wasbak van de keukengootsteen, haal haren uit het doucheputje, spoel zeepresten in de douche goed na met warm water en reinig het toilet regelmatig. Schone, vetvrije leidingen verkleinen het risico op eventuele verstoppingen.
 

0
Feed