Hoe voorkom je een verstopping in de hemelwaterafvoer?

Een verstopping komt altijd onverwachts, is altijd ongewenst en ontstaat altijd op het verkeerde moment. Het is daarom beter om een verstopping voor te zijn, zodat tijd en geld voor het ontstoppen je bespaard worden. Waarom is het zo belangrijk dat water goed door de hemelwaterafvoer loopt en hoe voorkom je dat deze afvoer verstopt? Hier lees je er alles over.

 

Wat is een hemelwaterafvoer?

De hemelwaterafvoer – vaak aangegeven met de afkorting HWA – voert regenwater van het dak af naar de riolering. Het is bevestigd aan de dakgoot wanneer er sprake is van een schuin dak en het bevindt zich aan de zijkant van het dak wanneer het een plat dak betreft. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een PVC-afvoer, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn twee verschillende soorten hemelwaterafvoeren. Bij de onderuitloop wordt water direct door de afvoer loodrecht naar beneden gevoerd. Bij een zij-uitloop (dit wordt ook wel stadsuitloop genoemd) is de afvoer horizontaal geplaatst.

 

Wat gebeurt er als de hemelwaterafvoer verstopt raakt?

Hemelwaterafvoer verstopt? Dit is erg vervelend. Het kan je regenpijp of zelfs het riool verstoppen. Doordat de afvoer het water niet meer snel kan afvoeren, loopt het water over de dakgoot heen. Dit kan de gevel van je huis beschadigen. Als je een plat dak hebt, kan een verstopping je dak beschadigen en zelfs voor lekkages zorgen. Een verstopping van een hemelwaterafvoer wil je dan ook graag voorkomen!

 

Oorzaken van een verstopte hemelwaterafvoer

Waardoor raakt de hemelwaterafvoer verstopt? Meestal zijn zand, takjes, bladeren en mos de boosdoener. Ze worden wanneer het droog is tegen de afvoer aan geblazen of ze worden bij heftige regenval met het water richting afvoer gevoerd. Soms bouwen vogels hun nestje in de dakgoot. Dit zorgt al snel voor problemen. De kans op verstopping is groter wanneer het dak vaak vochtig is of in de schaduw ligt. Dit bevordert mosgroei. Als het dak ook nog eens onder een boom ligt, vergroot dit de kans op verstoppingen nog meer. Bladeren vallen namelijk gemakkelijk op het dak of in de goot.

 

Hoe voorkom je een verstopte hemelwaterafvoer?

Het voorkomen van een verstopte hemelwaterafvoer is gelukkig vrij eenvoudig. Het belangrijkste is dat de dakgoot of het platte dak goed onderhouden wordt. Een of twee keer per jaar de goot en de afvoer reinigen, zorgt ervoor dat er zo min mogelijk afval is dat verstoppingen kan veroorzaken. Het beste reinig je het dak of de dakgoot aan het einde van de herfst. Tijdens dit seizoen is de kans groot dat er veel bladeren in de goot terechtkomen, vooral als het een paar keer hevig stormt. Aan het eind van de lente kun je ook de dakgoot of het dak schoonmaken. Het kan zijn dat het weer vuil geworden is of dat je lege vogelnestjes tegenkomt.

 

Hoe goed je de goot, het dak en de hemelwaterafvoer ook schoonmaakt, het kan altijd weer vies worden. Om te voorkomen dat nieuw bladafval direct je hemelwaterafvoer verstopt, kun je producten kopen die blad uit de afvoer of regenpijp houden. Je kunt kiezen voor een bladafscheider. Dit rooster is uitneembaar en gemaakt van RVS. Je plaatst het eenvoudig in de afvoer. Voor platte daken zijn boldraadroosters zeer geschikt. Als men een schuin dak heeft en de dakgoot goed schoon wil houden, biedt de dakgootnet de perfecte oplossing. Het gaas voorkomt dat blad in de goot terecht kan komen, waardoor men minder tijd kwijt zal zijn aan onderhoud en de kans op een verstopping minimaal is.

 

Toch verstopt, en nu?

Is de hemelwaterafvoer verstopt? Dan is het noodzakelijk deze zo snel mogelijk te ontstoppen wanneer de omstandigheden dit toelaten. Verwijder slib en ander afval van het platte dak of uit de dakgoot. Ontkoppel vervolgens de regenpijp en spoel deze schoon met de hogedrukspuit. Het gebruik van chemische middelen is af te raden. Dit kan namelijk de regenpijp beschadigen en het is slecht voor het milieu.

 

Lukt het niet om de hemelwaterafvoer te ontstoppen? Gelukkig zijn er altijd rioolexperts die met spoed gebeld kunnen worden. Zij lossen het probleem in een mum van tijd op, zodat schade aan je dak of gevel voorkomen wordt.

 

0
Feed