Hoe ontstaat een lekkage en wat kun je er tegen doen?

Lekkage in je huis door een kapotte leiding? Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Snel handelen is belangrijk, want vocht trekt in de muren, de vloer of meubels, waardoor waterschade ontstaat. Het beste is natuurlijk om schade aan leidingen geheel te voorkomen, maar hoe doe je dit? En als er wel al een lekkage is, welk stappenplan volg je dan?

Lekkage in je huis door een kapotte leiding? Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Snel handelen is belangrijk, want vocht trekt in de muren, de vloer of meubels, waardoor waterschade ontstaat. Het beste is natuurlijk om schade aan leidingen geheel te voorkomen, maar hoe doe je dit? En als er wel al een lekkage is, welk stappenplan volg je dan?

 

Hoe ontstaat een lekkage?

 

Lekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Hier lees je de drie belangrijkste oorzaken en de drie beste manieren om schade aan leidingen te voorkomen.

 

De waterleidingen zijn niet goed aangelegd

 

Wanneer waterleidingen foutief zijn aangelegd, is het mogelijk dat er speling ontstaat tussen de buizen. Water sijpelt tussen leidingen of verbindingsstukken door, waardoor vocht de woning in sijpelt. Hoe erg de lekkage is, is afhankelijk van de grootte van de kieren.

Hoe voorkom je deze schade? De beste manier is door een ervaren, gecertificeerde loodgieter in te huren van een gerenommeerd loodgietersbedrijf voor het aanleggen van je leidingen. Zij weten wat ze doen en maken geen beginnersfouten. Mocht er toch lekkage ontstaan door een foutieve aanleg, dan is de schade gemakkelijker te verhalen.

 

De waterleidingen zijn beschadigd

 

Doe je kleine klusjes in huis zelf, bijvoorbeeld het boren van gaten in de muur? Als je pech hebt, raak je tijdens boorwerkzaamheden één van je leidingen. Dit zorgt direct voor waterschade, omdat het water vaak niet gemakkelijk opgevangen kan worden en meteen in de muur trekt. Bovendien moet de muur door een loodgieter worden opengebroken alvorens de schade hersteld kan worden. Een prijzige bedoening dus!

Hoe is deze schade te voorkomen? Voor je aan de slag gaat met de boormachine, koop je het beste eerst een leidingzoeker bij de bouwmarkt. Met dit apparaat lokaliseer je de leidingen, zodat je weet waar je wel en waar je niet kunt boren. Een detector kost je wel wat, maar die aanschafkosten zijn goedkoper dan het repareren van een leiding.

 

De waterleidingen barsten door vorst

 

Winters weer op komst in Nederland? Water dat stilstaat in je leidingen bevriest, waardoor het uitzet. Hierdoor kunnen de buizen knappen. In de eerste instantie heb je dit niet door, maar zodra het gaat dooien, sijpelt het water door de barst heen.

Hoe is deze schade te voorkomen? Heel simpel: door stilstaand water in de leidingen te voorkomen. Dit doe je door de kraan af te sluiten voor de wintermaanden zich aandoen. Schakel hier eventueel hulp van je loodgieter voor in.

 

Lekkage – hoe los je het op?

 

Lekkage is vaak te voorkomen, maar niet altijd. Als er water uit je leidingen sijpelt, hoe los je dit dan op? Maak gebruik van onderstaand stappenplan.

 

Beperk schade

 

Beperk de schade zoveel mogelijk door lekkend water op te vangen wanneer mogelijk. Met een emmer of handdoek kom je al een heel eind. Vervolgens is het zaak de hoofdkraan dicht te draaien om het sijpelen te stoppen.

Deze twee handelingen zijn heel belangrijk. De verzekeringsmaatschappij verplicht je namelijk om maatregelen te nemen die de schade beperken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je de schade zelf moet betalen. 

 

Controleer de leidingen

 

Heb je zichtbare leidingen in huis? Ga langs deze leidingen met een keukenrol. Komt er op een bepaald punt vocht of roest op het papier? Dan heb je de lekkage waarschijnlijk gevonden.

Of je het lek nu wel of niet kunt vinden, maak altijd foto’s van de schade die zichtbaar is. Leg ook de reparatiewerkzaamheden van de loodgieter vast. Dit helpt je later de schade aan te tonen wanneer je in overleg bent met je verzekeringsmaatschappij.

 

Tijd om te bellen

 

Bel je verzekeringsmaatschappij en leg uit wat er aan de hand is. Geef aan dat je schade beperkende maatregelen hebt genomen en vertel ze dat je de schade hebt vastgelegd op foto’s. Doe direct navraag over wat er vergoedt wordt. 

Pas na het op de hoogte stellen van je verzekeringsmaatschappij bel je de loodgieter. Leg de situatie zo duidelijk mogelijk uit. Zo voorkom je dat je een loodgieter laat komen die niet de juiste apparatuur in huis heeft om het lek te vinden. Het beste kies je een loodgietersbedrijf dat zowel gespecialiseerd is in lekdetectie als reparatie.

0
Feed