Hoe kun je vocht en schimmel in huis behandelen en voorkomen?

Wind, regen, sneeuw... Een muur kan over het algemeen wel tegen een stootje. Als een muur in een korte tijd met een grote hoeveelheid vocht wordt geconfronteerd, kan dat echter vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld in de vorm van vochtplekken en schimmel. Op deze pagina lees je hoe je dit oplost én hoe je dit soort vervelende problemen in de toekomst voorkomt.

 

De oorzaak van vochtplekken en schimmel

De naam zegt het eigenlijk al - een vochtplek wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid vocht. Deze overvloed aan vocht kan verschillende redenen hebben, denk bijvoorbeeld aan een verstopte dakgoot, condensatie, een lekkage, een grote hoeveelheid regenwater of een overstroming. Ook schimmel wordt veroorzaakt door vocht. Schimmels kunnen zich namelijk alleen in vochtige omstandigheden ontwikkelen.

 

De gevolgen van vochtplekken en schimmel

Vochtplekken of schimmel op de muur zien er natuurlijk niet al te fraai uit, maar kunnen ze verder kwaad? Helaas kunnen vochtplekken en schimmel diverse vervelende gevolgen hebben. Zo kan doorslaand vocht leiden tot een beschadiging van de binnenmuur en/of de buitengevel. Dit kan op zijn buurt weer leiden tot een hogere energierekening en een waardevermindering van de woning. Daarnaast kunnen schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen schimmels bijvoorbeeld huid- en oogirritatie veroorzaken. Ook kunnen er verkoudheidsklachten ontstaan, zoals niezen en hoesten. Over het algemeen zijn deze klachten mild en ongevaarlijk. Een schimmel kan echter wel gevaarlijk zijn voor mensen die al bestaande (chronische) klachten aan de luchtwegen hebben, zoals astma, ernstige allergieën en COPD. In deze gevallen kan schimmel de bestaande klachten (flink) verergeren.

 

Hoe pak je vochtplekken en schimmel aan?

Eén ding is zeker: om schade aan het huis en de gezondheid te voorkomen moeten vochtplekken en schimmel zo snel mogelijk worden verwijderd. Hieronder lees je in drie stappen hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 

Stap 1: Herkennen

Om te voorkomen dat vochtplekken en schimmel schade aan kunnen richten en zich kunnen uitbreiden, is het belangrijk om deze tijdig te herkennen. Wij vertellen je hoe vochtplekken en schimmels eruitzien.

 

Hoe herken je een vochtplek?

Een vochtplek kan er op verschillende soorten muren verschillend uitzien. Op de meeste muren zal er echter een kleurverschil ontstaan, waarbij het vocht (iets) donkerder is dan de rest van de muur. Het is tevens mogelijk dat verf en/of het behang begint af te bladderen. Ook kunnen er witte zoutkringen op de muur ontstaan en kan er een muffe geur in de ruimte hangen.

 

Hoe herken je schimmel?

Een schimmel is erg makkelijk te herkennen. Een schimmel vormt namelijk duidelijk waarneembare donkere vlekken op de muur. Dit kunnen kleine puntjes zijn, maar ook grotere vlekken. Als de schimmel niet behandeld wordt zullen deze vlekken steeds groter worden en zich uitbreiden over de muur. Ook bij schimmel kan er een muffe geur ontstaan.

 

Stap 2: Behandelen

 

Hoe behandel je vochtplekken?

Bij het behandelen van vochtplekken is het belangrijk om eerst de oorzaak van het vocht aan te pakken, bijvoorbeeld door het repareren van een lekkage of het gebruik van muurinjecties. Als het vocht veroorzaakt is door een overstroming of hevige regenval kunnen droogmachines worden gebruikt om het vocht uit de muur te halen. Als het vocht eenmaal verdwenen is, kunnen de vochtplekken verwijderd worden. Dit doe je door allereerst het behang of de verf van de muur te verwijderen. Vervolgens breng je een vochtwerend middel aan en vul je eventuele barsten of gaatjes op met plamuur. Ten slotte breng je een paar lagen vochtwerende coating aan. Als alles droog is, kun je de muur opnieuw verven of behangen.

 

Hoe behandel je schimmel?

Ook bij schimmels is het belangrijk om eerst de oorzaak van het vocht aan te pakken. Anders komt de schimmel namelijk meteen terug! Als het vocht eenmaal weg is, kun je de schimmel verwijderen met een oplossing van soda en water. Een verhouding van 6 gram soda per liter water houdt men dan aan. Heb je een hardnekkiger middel nodig? Probeer dan eens te schrobben met bleekwater (250 ml bleek op één emmer water) of een speciaal middel voor schimmel.

 

Stap 3: Voorkomen

Om ervoor te zorgen dat vochtplekken en schimmels in de toekomst geen kans krijgen, is het belangrijk om te zorgen voor een gebalanceerd klimaat in huis. Dat houdt in: een goede ventilatie en een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Is de vochtigheidsgraad te hoog? In dat geval is het aanschaffen van een ontvochtiger een goede oplossing.

0
Feed