Hoe kan je je huis duurzaam verwarmen?

Duurzaamheid is hét thema binnen veel veranderprojecten en op allerlei gebieden en industrieën wordt dit concept toegepast. Zo is er ook duurzaam wonen, waarbij men zich beperkt tot de werkelijke behoeften. Er worden duurzame, hernieuwbare bronnen en materialen gebruikt en er wordt zuinig omgegaan met de eindige bronnen die worden ingezet.

Duurzaamheid is hét thema binnen veel veranderprojecten en op allerlei gebieden en industrieën wordt dit concept toegepast. Zo is er ook duurzaam wonen, waarbij men zich beperkt tot de werkelijke behoeften. Er worden duurzame, hernieuwbare bronnen en materialen gebruikt en er wordt zuinig omgegaan met de eindige bronnen die worden ingezet.

Binnen dit duurzaam wonen komt ook het duurzaam verwarmen van een huis aan bod. In de herfst en winter zijn de verwarmingskosten van een huis vaak een aanslag op de portemonnee. Er moet continu verwarmd worden en dit zorgt voor een hoge rekening. Ook het milieu betaalt hiervoor de prijs en daarom zijn er steeds meer manieren om duurzaam te verwarmen. Hoe gaat dit in zijn werk?

 

Vijf manieren van duurzaam verwarmen

Een huis kan op diverse manieren duurzaam verwarmd worden, waaronder de volgende vijf opties.

CV-ketel: De eerste optie is de meest gebruikte en omvat het verwarmen van een huis door middel van convectiewarmte. Dit is indirecte warmte, waarbij de ketel de radiator verwarmt, waardoor de lucht wordt verwarmd. Deze warme lucht verspreidt zich vervolgens door de ruimte. Het is een methode met een hoog rendement, van wel 94 procent, zeker bij een goed geïsoleerd huis.

HR-ketel: Er zijn vele variaties ontwikkeld op de CV-ketel, zoals de HR-ketel, wat staat voor hoogrendementsketel. Een HR-ketel zorgt er met behulp van een warmtewisselaar voor dat warme waterdamp condenseert, waardoor veel warmte vrijkomt. Het is met deze ketel mogelijk om een rendement van 100 procent te verkrijgen, waardoor het een duurzamere manier van verwarming betreft.

VR-ketel: Als het niet mogelijk is om een HR-ketel te installeren, kan er ook gekozen worden voor een VR-ketel, wat staat voor verbeterd rendementsketel. De werking van deze ketel is efficiënter dan bij een traditionele verwarmingsketel het geval is, wat komt door het kleine stilstandsverlies. De ketel blijft dus langer actief op de laagstand, waardoor de temperatuur in stilstand stabieler blijft en er minder energie verbruikt hoeft te worden.

De constructie vormt het grootste verschil tussen HR- en VR-ketels. HR-ketels hebben namelijk een condensafvoer nodig, waardoor ze niet overal geplaatst kunnen worden. Om te kiezen tussen deze verschillende ketels is het belangrijk dat de woonsituatie wordt geschetst. De plek van installatie, de huidige stookkosten en of er een mogelijkheid is voor een condensafvoer zijn zaken die meegenomen moeten worden.

Bij een huis met een goede isolatie en een huishouden van ten minste vier personen is de HRe-ketel ook nog een optie. Deze is duur in aanschaf, maar verdient zichzelf op de lange termijn wel terug.

Warmtepomp: De warmtepomp heeft het hoogste rendement, namelijk meer dan 100 procent, waardoor het een ontzettend duurzame optie is. De werking is het omgekeerde van een koelkast. Een koelkast haalt warme lucht uit de kast, terwijl bij een warmtepomp juist warme lucht onttrokken wordt uit de grond of lucht, buiten een huis. Dit gebeurt via een radiator die horizontaal of verticaal in de tuin is gepositioneerd en de warmte uit lucht of water haalt. Voor nieuwbouwhuizen is het installeren van een warmtepomp een goede optie. Echter, voor bestaande huizen is het enkel een aantrekkelijke optie wanneer er een drastische verbouwing gaat plaatsvinden.

Zonneboiler: Tot slot is er nog de zonneboiler, een erg simpel systeem. Het systeem bestaat onder andere uit een collector, die lijkt op een radiator en waarin antivries en water zitten. Deze collector wordt op het dak geplaatst en wordt hier verwarmd door de zon. De verwarmde vloeistof in de collector loopt naar de boiler en geeft hier warmte af aan het water. Het verwarmde water gaat naar het huis en werkt het hele jaar door. Het is overigens wel een investering die zich op de lange termijn pas terugverdiend.

 

Conclusie: Een huis duurzaam verwarmen

Huizen duurzaam verwarmen is niet alleen financieel voordelig, maar brengt ook voordelen met zich mee voor het milieu. Het milieu en je portemonnee ontlasten kan door middel van een cv-ketel, HR-ketel of VR-ketel, waarbij de beste keuze afhangt van diverse factoren. Een andere optie is een super duurzame warmtepomp en tot slot is er de keuze voor een zonneboiler. Allemaal dragen ze bij aan schoner en verantwoordelijker energiegebruik.

0
Feed