Duurzaam wonen: zes energiebesparende maatregelen

De energieprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Hierdoor wordt het steeds interessanter om de woning te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Hoe energiezuiniger de woning, hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Wij zetten zes manieren om duurzaam te wonen voor jou op een rijtje.

 

1. Verbeter de isolatie van de woning

 

Als je energiezuinig wil wonen, dan is isolatie één van de beste maatregelen die je kan treffen. Als de woning goed geïsoleerd is, dan gaat er veel minder warmte verloren en hoeft er minder gestookt te worden. Hierdoor daalt de energierekening. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas. Het (deels) isoleren van de woning is een grote investering. Zo kost de isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning gemiddeld € 2.000. Daar staat een energiebesparing van € 550 per jaar tegenover. Binnen vier jaar heb je deze investering dus terugverdiend. Bovendien kun je een beroep doen op een aantrekkelijke subsidie van de overheid. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen.

 

2. Gebruik zonne-energie

 

Steeds meer daken van woningen zijn voorzien van zonnepanelen. En dat is logisch want, met zonnepanelen kun je veel energie én geld besparen. Zonnepanelen zijn een goede, duurzame investering. Je stoot geen CO2 uit en draagt dus bij aan een schonere leefomgeving. De terugverdientijd van zonnepanelen is momenteel ongeveer zeven jaar. Terwijl de energieprijs jaarlijks stijgt, maakt jij gebruik van veel goedkopere zonnestroom! Bovendien kun je de 21% btw die je betaalt over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Heb je zonnepanelen en wil je graag een volgende stap zetten in het verduurzamen van de woning? Dan is een zonneboiler een uitstekende optie. De zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de zonneboiler voor het verwarmen van water voor jouw verwarming of douche.

 

3. Kies voor een duurzame verwarmingsinstallatie

 

Nederland moet in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen op een andere, duurzame manier moeten verwarmen. Dat betekent verwarming zonder uitstoot van CO2. Een HR-ketel met slimme thermostaat is een goede tussenstap om over te gaan op duurzame energie. Wil je helemaal van het aardgas af? Kies dan voor een warmtepomp. Een warmtepomp doet eigenlijk alles wat een traditionele CV-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren, maar dan een stuk duurzamer. De CO2-uitstoot van je verwarming daalt namelijk met 30 tot 45%. Een volledige elektrische warmtepomp werkt op stroom. De pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet deze om in een bruikbare temperatuur. Je kunt subsidie krijgen als je investeert in een warmtepomp. De tegemoetkoming ligt tussen de € 500 en € 2.500.

 

4. Slim omgaan met regenwater

 

Wist jij dat je regenwater op kunt vangen om vervolgens opnieuw te gebruiken? Dit is
veel beter voor het milieu dan water uit de grond winnen. Je kunt regenwater opvangen in een regenton. Via de regenpijp komt het water vanuit de dakgoot in de ton terecht. Regentonnen zijn te koop in verschillende soorten en maten. Het is in sommige gemeenten mogelijk om subsidie aan te vragen voor een regenton en/of de aanleg van groene daken. Hiermee hoopt de gemeente de toenemende wateroverlast waarmee Nederland te maken heeft tegen te gaan. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Ook groene daken helpen mee om het regenwater op te vangen. Groene daken nemen ongeveer 50% van het regenwater op om dit vervolgens terug te geven aan de atmosfeer. Hierdoor wordt ons rioleringsstelsel ontlast. Bovendien zorgen groene daken voor een betere isolatie en een hoger rendement van je zonnepanelen

 

5. Duurzaam vervoer

 

De manier waarop je reist heeft veel invloed op je ecologische voetafdruk. Als je dichter bij je werk gaat wonen, dan heb je de auto misschien wel niet meer nodig. Door met de (elektrische) fiets naar het werk te gaan, bespaar je veel CO2 uitstoot. Dichtbij wonen betekent vaak dus ook duurzaam wonen. Heb je toch een auto nodig? Kies dan voor een elektrische auto. Elektrisch rijden is een stuk duurzamer én goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te delen met vrienden of familie. Hoe minder auto's op de weg, hoe beter!

 

6. Met kleine maatregelen energie besparen

 

Het is niet altijd nodig om forse uitgaven te doen om energie te besparen. Ook met een aantal kleine, energiebesparende maatregelen kun jij het verschil maken. Plaats tochtstrippen langs alle ramen en deuren om onnodig warmteverlies tegen te gaan. Deze maatregelen leveren je al snel een jaarlijkse besparing van € 50 op. Door radiatorfolie achter de radiator te plakken, voorkom je ook dat er veel warmte verloren gaat. Dit is beter voor het milieu en je portemonnee.

 

0
Feed