Alles over verschillende ketels

Onder een warme douche stappen of genieten van een verwarmd huis is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Een goede ketel is de basis voor een warme woning, maar wat houdt dit precies in? Er is tegenwoordig meer dan genoeg mogelijk op het gebied van ketels, van erg duurzame opties tot ketels die direct warm water leveren. Hier vind je informatie over de verschillende modellen, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

 

Solo- en combiketels

Het eerste grote verschil tussen verschillende soorten ketels is het onderscheid tussen soloketels en combiketels. Een soloketel verwarmt alleen het water van de verwarming, terwijl een combiketel ook het water uit de douche en kraan verwarmt. Tegenwoordig zijn combiketels de norm, aangezien ze de hele watervoorraad efficiënt verwarmen. Bij een soloketel moet je een aanvullende boiler aanschaffen om warm water uit de kraan te krijgen.

 

De cv-ketel

Lange tijd was de cv-ketel de standaard in Nederlandse huishoudens. Dit zijn normale ketels die doormiddel van gas het water verwarmen, waardoor je van centrale verwarming en warm water uit de kraan geniet. Een normale cv-ketel is nog altijd de meest voordelige optie wanneer je alleen kijkt naar de aanschafkosten, maar de kosten op de lange termijn zijn hoger. Een standaard cv-ketel verbruikt namelijk meer gas dan duurzamere alternatieven. Door goed onderhoud blijft het rendement zo optimaal mogelijk.

 

Duurzaam verwarmen met hr-ketels

Wie een duurzamer alternatief voor de normale cv-ketel zoekt, komt al snel uit bij een hr-ketel. Deze ketels werken nog steeds gewoon op gas, maar hebben een hoger rendement, waardoor ze minder gas verbruiken om dezelfde hoeveelheid water te verwarmen. Dat maakt deze ketels een geschikt duurzaam alternatief wanneer je op je gasverbruik let en minder geld wilt uitgeven aan het verwarmen van je woning. De aanschafprijs van een hr-ketel is wel wat hoger, maar dat omzeil je door slim gebruik te maken van aanbiedingen.

 

Hybride waterpompsysteem

Met een groeiende focus op duurzaamheid is het niet vreemd dat er steeds meer duurzame alternatieven voor de cv-ketel op de markt komen, waaronder het hybride warmtepompsysteem. Dit is een cv-ketel die je uitbreidt met een warmtepomp. Zo verwarm je je water niet alleen met gas, maar vooral met hitte die de pomp uit de grond haalt. Veel mensen zien dit systeem als de norm van de toekomst, doordat het gasverbruik aanzienlijk daalt wanneer je woning ook een warmtepomp heeft.

 

Zonneboiler

Heeft je woning zonnepanelen, dan maak je hier nog slimmer gebruik van door ook een zonneboiler te installeren. Bij dit duurzame alternatief verwarm je het water met de energie die de zonnepanelen produceren. Je hebt dus helemaal geen gas nodig en benut bovendien de zonnepanelen die al op je dak liggen. Door het weer in Nederland is een zonneboiler nog niet krachtig genoeg om je het hele jaar van warm water te voorzien, want in de winter moet je normale cv-ketel het overnemen.

 

De CW-waarde van ketels

Voor welk type ketel je ook kiest: het is altijd belangrijk om naar de CW-waarde te kijken. Deze waarde geeft aan hoeveel warm water een ketel produceert en hoe snel dit gebeurt. In de meeste woningen zijn klassen CW3 of CW4 voldoende, waarmee je per minuut tot 7,5 liter water van 60°C uit de kraan krijgt. Wil je het liefste direct heet water krijgen zonder te hoeven wachten, dan is CW6 een goede klasse.

 

Welke ketel past bij mij?

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van ketels, van moderne duurzame alternatieven tot goedkopere, standaard cv-ketels. Twijfel je welke optie het beste bij je woning past, dan is het altijd goed om je te laten adviseren door een verwarmingsmonteur. De monteur kent de moderne technieken, weet welke opties bij je woning passen en hoeveel capaciteit je nodig hebt voor je huishouden. Zo weet je zeker dat je er het hele jaar warm bij zit met de juiste ketel.

0
Feed