Cv-ketel

Alles over cv-ketelonderhoud en -inspectie

Om je cv-ketel veilig te kunnen gebruiken en er zeker van te zijn dat je niet te veel energie verbruikt om je huis en water te verwarmen is het belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hier lees je meer over een cv-ketelinspectie en de voordelen van een onderhoudscontract.

Het belang van regelmatig cv-ketelonderhoud

Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om je cv-ketel regelmatig te laten inspecteren en onderhouden. Zo gaat de cv-ketel langer mee, werkt deze efficiënter en is de ketel veiliger. Ook heb je minder snel last van storingen. Uiteindelijk kun je dus geld besparen met goed cv-ketelonderhoud, omdat je minder energie verbruikt en je cv-ketel minder snel gerepareerd of vervangen hoeft te worden. Bovendien kan de garantie een beperkende voorwaarde hebben met als voorschrift dat de ketel regelmatig onderhouden moet worden. Hoe vaak dit is – jaarlijks, elke twee jaar of elke drie jaar – hangt af van de fabrikant.

Onderdelen van een cv-ketelinspectie

Er zijn specifieke aanbevelingen waaraan een cv-ketelinspectie moet voldoen. Zo kun je erop vertrouwen dat je cv-ketel na een inspectie door Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem aan alle eisen voldoet om deze veilig te kunnen gebruiken. De volgende punten worden gecontroleerd tijdens de inspectie en onderhoudsbeurt:

● De bevestiging en veiligheid van de rookgasafvoer
● De koolmonoxide-, koolstofdioxide- en zuurstofwaarden in de rookgassen
● Of het gastoestel optimaal is afgesteld
● Of er voldoende ventilatievoorzieningen zijn in de ruimte
● Of er lekkages aanwezig zijn

Onderhoudsabonnementen

Om er zeker van te zijn dat je cv-ketel tijdig onderhouden wordt, kun je het beste een onderhoudscontract afsluiten. Kies je bijvoorbeeld voor een jaarlijks abonnement, dan neemt de monteur elk jaar contact met je op om een afspraak te maken voor een inspectie en onderhoudsbeurt. Bovendien krijg je voorrang als er toch sprake is van een tussentijdse storing. Ook als je net een nieuwe cv-ketel hebt laten installeren raden we aan om een onderhoudscontract aan te gaan, ookal is de kans op storingen het eerste jaar nog bijzonder klein. Zo weet je zeker dat je cv-ketel geaccepteerd wordt voor het onderhoudsabonnement en voldoe je aan alle garantievoorwaarden. Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem biedt onderhoudscontracten aan voor cv-ketels in Haarlem en omgeving.

Zelf je cv-ketel onderhouden

Tussentijds kun je ook zelf klein onderhoud aan je cv-ketel uitvoeren om er zeker van te zijn dat deze in goede staat blijft:
● Ontlucht de ketel en de radiatoren indien nodig. Luchtbellen in de buizen en radiatoren zijn slecht voor je ketel en zorgen voor hoger energieverbruik. Als er luchtbellen in de buizen aanwezig zijn, maken de radiatoren lawaai als de verwarming aan staat.
● Zorg voor de juiste waterdruk. Je cv-ketel is voorzien van een display of een wijzerplaat die de huidige druk in de ketel aangeeft. Ook staat hierop aangegeven wat een veilige druk is. Is de druk te hoog of te laag? Dit is niet goed voor de pomp en kan zelfs voor lekkages zorgen. Als de druk te laag is, kun je zelf water bijvullen. Volg hierbij de instructies in de handleiding van je cv-ketel.

Wil je je cv-ketel laten inspecteren of onderhouden, of wil je een onderhoudscontract afsluiten en woon je in regio Haarlem? Neem contact op met Spoedservice Rioolontstoppen en Duurzame Verwarming Haarlem.

0
Feed