5 tips van de loodgieter om te besparen op stookkosten

Door kritisch te kijken naar je cv-ketel, de apparatuur die je gebruikt, maar ook je eigen leefstijl en gewoonten kun je als particulier of als ondernemer aanzienlijk besparen op de stookkosten. Door te kiezen voor een duurzame verwarming en je cv-systeem onder de loep te laten nemen door een professionele loodgieter, kun je duurzamer en voordelig stoken en zo niet alleen geld besparen, maar ook het milieu en klimaat ontzien. Maar hoe pak je het terugdringen van je energieverbruik slim aan? In dit artikel hebben we vijf praktische tips van ervaren loodgieters voor je verzameld, die je helpen om slimmer en voordelig te stoken. Doe er je voordeel mee!

  

1. Ontlucht de installatie & vul water bij

  

Een goede manier om efficiënter en goedkoper te stoken, is het ontluchten van je cv-installatie en voldoende water bijvullen indien nodig. Je kunt deze ingreep vergelijken met het bijvullen van lucht in autobanden om de druk op het gewenste niveau te brengen. Dit is ook bij ketels periodiek nodig. Wanneer de druk in jouw cv-ketel onder de 1 bar uitkomt, is het zaak om het circuit van je systeem te ontluchten en via het bijvoegen van water de druk op te voeren tot het gewenste niveau. Op de drukmeter wordt dit niveau aangeven via een groene streep. Ontluchten van je cv heeft twee grote voordelen. Ten eerste warmt de installatie een stuk sneller op, waardoor je minder gas en/of elektriciteit verbruikt. En dat is natuurlijk goed voor je portemonnee maar ook voor het klimaat. Een ander pluspunt is dat je af bent van het borrelende geluid of getik in je leidingsysteem.

  

2. Pas de instelling van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel aan

  

De aanvoertemperatuur is een instelling in cv-ketels die bepaalt op welk vermogen er gestookt wordt. Door de aanvoertemperatuur hoger te zetten, gaan de ketel en radiatoren harder werken en wordt het sneller warm in huis. Tegelijk verbruik je dan wel meer energie. Loodgieters kunnen je adviseren over hoe je de aanvoertemperatuur correct kunt bijstellen, zodat de cv-installatie minder energie verbruikt, maar wel efficiënt blijft stoken.

  

3. Zorg voor een slimme thermostaat & gebruik die slim

  

Cruciaal om op energie te besparen is tegenwoordig dat je gebruikmaakt van een slimme thermostaten. Dit zijn thermostaten die volledig instelbaar zijn, per dag en per uur, zodat je optimaal rendabel kunt stoken. Een term die ook wel voor dit type thermostaat wordt gebruikt, is klokthermostaat. Je kunt deze thermostaten namelijk heel precies qua tijd afstellen, maar bijvoorbeeld ook ochtend-, middag- en weekendprogramma's creëren.

   
Door gebruik te maken van een slim thermostaatsysteem kun je jaarlijks wel honderden euro's besparen op je energienota. Een tip: stel je thermostaat zo in dat de verwarming zo'n anderhalf uur voor jullie gaan slapen enkele graden lager wordt gezet. Hiermee kun je fiks besparen, want de kachel draait dan niet voor niets. Een slimme thermostaat is dus ideaal, maar moet ook slim gebruikt en dus goed ingesteld worden.

  

4. Zet de cv-ketel tijdens langdurige afwezigheid op de vakantiestand

  

Wanneer je elk jaar, of meerdere keren per jaar, een paar weken achter elkaar op vakantie gaat, is het aan te raden om de cv-ketel in te stellen op de vakantiestand. Veel particulieren en ondernemers weten niet dat modern cv-ketels een vakantiestand hebben, waarbij de ketel automatisch minder hard gaat draaien. De ideale temperatuur die bij ketels is ingesteld voor de vakantiestand, ligt zo rond de 14 à 15 graden Celsius. Heeft de cv-ketel die je gebruikt geen speciale vakantiestand? Dan kun je de ketel voordat je naar je vakantieoord vertrekt ook handmatig instelling op zo'n 14 tot 15 graden Celsius. Je verstookt dan - zeker als je op wintersport gaat en het koud is - aanzienlijk minder gas.

   

5. Geregeld goed ventileren doet ook wonderen

  

Ten slotte is een gouden tip van loodgieters om je stookkosten te reduceren, het geregeld goed ventileren van je woning. Ventileren is goed voor je algemene gezondheid, maar minstens zo goed voor je portemonnee. Hoe zit dit precies? Door je woning iedere dag zo'n half uur te ventileren, blijft de luchtvochtigheid in je huis op een goed peil. Doordat er minder vocht in de lucht zit, hoeft de cv-ketel minder minieme waterdruppeltjes te verwarmen en dus minder hard te stoken. Tel uit je winst!
 

0
Feed